Ik hou van de geur van pas gewassen kleren en heb gelukkig de gewoonte om dagelijks schone kleding aan te trekken.

Ook poets ik het liefst 2 keer per dag mijn tanden en daarmee ben ik denk ik net als jij. Sinds ik in aanraking ben gekomen met kundalini yoga, was ik elke dag mijn gedachten met meditatie, yoga en gebeden. De ene keer even kort en snel, met een krachtige NineMinMax(r) meditatie, terwijl ik naar de gebeden luister, maar het liefst uitgebreid door alle Sikh gebeden te reciteren, yoga te doen en mantra’s te zingen.

Een ding is zeker, ik voel me vies en merk dat mijn gedachten negatief zijn en me absoluut niet helpen, als ik het niet doe of te laat doe.

Mijn favoriete tijd om mijn gedachten te douchen is de hele vroege ochtend (ergens tussen 3 en 7 uur). Het is dan nog zo lekker rustig, de vogels ontwaken, de zon ontwaakt en de energie voelt krachtig. Vanuit de yogafilosofie is dromen heel vermoeiend voor je lichaam en laat nu net de droomtijd, zo tussen 4 en 7 uur in de ochtend, zijn. Als je dan dus wakker bent en in meditatieve staat, dan zorg je ervoor dat je je onbewuste schoonmaakt, in plaats van dat er nog meer ‘rommel’ of ‘ballast’ in opgeslagen wordt.

Mijn tips om je gedachten te wassen zijn de volgende:

Tip 1: Wat er niet in komt, hoef je er ook niet uit te halen. Wees selectief in waar je naar kijkt, volg je het nieuws nog dagelijks bv, probeer dat dan eens een week niet te doen en bekijk hoogstens nog een keer per week nu.nl, om zo heel gefilterd en heel gefocust dat nieuws te bekijken dat jouw aandacht trekt.
Tip 2: Wees lief voor jezelf. Maak gebruik van affirmaties die jouw spirit dragen, waar jouw spirit blij van wordt, op die manier lossen de negatieve gedachten op. Dit is als het ware je zeep 😉
Tip 3: Spuug je negatieve gedachten uit. Je hebt ze echt niet meer nodig, ze helpen je niet, ze houden je alleen klein en ongelukkig. Wil je ervan af, lees dan in deze post hoe je dat doet.
Tip 4: Sta een half uurtje eerder op om je dag met yoga en meditatie te beginnen. Als ik je hierbij mag helpen, weet dan dat ik het jaarprogramma Ontspannen en Klachtenvrij Werken heb gemaakt, waarin je elke week een praktische korte yoga videoles van me krijgt, zodat je de yoga en meditatie in je leven kan integreren.
Tip 5: Omring je met positieve mensen, zodat je niet teveel viezigheid binnen krijgt. Hoe schoner je je gedachten houdt, hoe makkelijker het schoonmaken is. En ook, hoe vaker je je gedachten schoonmaakt, hoe makkelijker het gaat.

Ga voor jezelf eens na, wanneer heb jij voor het laatst een innerlijke schoonmaak gehouden?

Hoe langer het geleden is of zelfs als het voor de eerste keer is, wees lief voor jezelf en wees blij dat je nu gaat beginnen aan die innerlijke schoonmaak. Sta open voor dat wat je tegenkomt, wees nieuwsgierig en kijk naar alles zonder oordeel.

Ik ben heel benieuwd hoe het voor je is, laat je het me hieronder weten?

Ontspannen hartegroet,

Sat Kirtan